Un băieţel de nici 10 ani a venit aproape plângând cu un pistol revolver Gonher, metalic, cu capse. Tuturor ne plac aceste imitaţii, chiar dacă nu sunt “historical replicas”, dar sunt destul de îngrijit lucrate pentru a trezi copilul din noi.
Istoricul defectului/accidentului
Istoria este simplă: era afară şi l-a aruncat pe jos, aşa că viteza iniţială plus mgh(*) au dus la deformarea unor părţi şi urmarea a fost … că nu se mai închidea (butoiaşul). Probabil că efectul a fost mai mare pentru că, deşi nu arăta ca nou, pistolul era foarte iubit şi, implicit, folosit zilnic…
Reparaţia propriu-zisă
Cu presiunea suspinelor şi “E gata? E gata? Dar acum, e gata?” am văzut ce s-a strâmbat, am realizat că nu se poate desface complet cu uşurintă – fiind nituit – aşa că am hotărât să pozăm rapid, să îndreptăm cu mare atenţie piedica (cocoşul) şi gataaa – am terminat.
Materialul pistolului – antimoniu – e destul de puţin maleabil, dar am avut noroc – nu s-a rupt cand l-am reparat.
Rezultatul final
Mişcându-ne repede, am terminat reparaţia înainte de a deveni o dramă pentru băieţel, iar acesta şi-a continuat aventura cu prietenii lui, afară, în aceeaşi zi, cu acelaşi set de capse epuizat. Am fi vrut să i le înlocuim, dar sunt cvasi-inexistente prin atelier, ca şi prin magazine…
Alte comentarii
Bineînţeles, pozele, cele câteva pe care-am apucat să le facem:
———————-
(*) Cum mai ştim din şcoală, energia potenţială este dată de formula: masa x acceleraţia gravitatională x înălţime, Ep = mgh.