Samby Frăţior, căţel cu zgardă, os şi fluier – Jan 2013

Samby Dog, de la Giochi Preziosi, un căţel Saint Bernard miniatură (<30cm) cunoscut pe piaţa românească drept Samby Frăţior, o jucărie electronică inteligentă, comandat printr-o “telecomandă” tip fluier, cu interacţiune complexă şi mişcare aproape naturală (mişcă picioarele, nu cu roţi).

Istoricul defectului/accidentului

Din povestirea proprietarilor, a funcţionat fără probleme, iar apoi s-a oprit. Fără căderi, striviri, şi alte “traume”. De regulă aceste jucării sunt mai sensibile şi nu suportă acelaşi grad de abuz, comparativ cu mecanismele mai simple şi mai robuste. Continuă lectura „Samby Frăţior, căţel cu zgardă, os şi fluier – Jan 2013”

Motor electric asincron (cu inducţie) – Jun 2012

Vom extinde înţelesul termenului “jucărie” la un motor de maşină de spălat, veche, românească: AlbaLux. Şi chiar avem un motiv serios, pentru că nu există joc, joacă sau jucărie care să nu implice, mai devreme sau mai târziu, şi o maşină de spălat! Cel puţin la copiii pe care îi ştiu eu…
Şi chiar mai mult decât atât, reparaţia maşinii de spălat a fost un proiect al unui copil dornic să ajute, ocupându-se singur de toate aspectele reparaţiei mecanice, care a demontat şi ne-a adus motorul la atelier.

Istoricul defectului/accidentului

Din primele imagini se poate vedea că avem nişte decenii de exploatare (şi remarcăm cu bucurie că este un motor românesc), probabil mai mult decât “durata de viaţă planificată”. Dacă încercăm totuşi o paralelă între “atunci” şi “acum”, Continuă lectura „Motor electric asincron (cu inducţie) – Jun 2012”

Robot Chicco Baby Space – Dec2011

Prima reacţie la vederea acestui robot a fost – ca şi în cazul celor mici – de încântare! Este foarte expresiv, îngrijit realizat (faţă de plasticele din târgurile celui mai mare târg din ţară), şi a fost îndrăgit din prima, înainte de a-i da “cărbuni”, şi de copiii mici din atelier, şi de cei mari (taţii…). Însă odată pornit, s-a declanşat nebunia: se mişcă nesigur, se clatină, scoate nişte sunete expresive (vă aduceţi aminte de R2D2?) şi , dacă este ridicat de la pământ, se “supără”, şi te “ceartă”.

Istoricul defectului/accidentului

Din discuţiile cu posesorul, se pare că – fiind totuşi cam ca un tanc – nu a fost supus vre-unui regim extrem în utilizare, dar s-a degradat în timp, principala plângere fiind în privinţa deplasării – Continuă lectura „Robot Chicco Baby Space – Dec2011”

Subaru, maşinuţă cu telecomandă – Dec 2011

Aici avem un caz cu totul special, ceea ce s-ar numi “competitive upgrade” în lumea IT: o jucărie ce a trecut printr-o reparaţie nereuşită, ce a consumat timpul şi răbdarea posesorului, iar astfel noi am fost nevoiţi s-o rezolvăm în mai puţin de 24 de ore.
Deasemenea, fiind o lucrare la distanţă, jucăria stricată a “călătorit” cu Poşta Română, motiv pentru care vom discuta şi despre cum se pregăteşte de expediţie o jucărie stricată.
Maşina este un Subaru model ?? (poate aveţi vre-o sugestie…), construită pentru viteză, cu comandă simplă, înainte-înapoi, stânga-dreapta.

Istoricul defectului/accidentului

Nu avem date despre ce a declanşat prima intervenţie – cea nefericită, dar putem presupune că ori garda la sol mică (este o maşină de viteză!) ori un defect de asamblare au dus la necesitatea unei reparaţii. Continuă lectura „Subaru, maşinuţă cu telecomandă – Dec 2011”

Telecomandă TV Panasonic Nov 2010

Imaginaţi-va un pensionar (hai să nu intrăm în detalii cu definiţia „pensionarului”) cu un apartament din secolul trecut, şi electrocasnice mai vechi de un deceniu. De fapt, cred că avem fiecare cel puţin o astfel de imagine în minte… Adăugaţi la asta utilizarea zilnică (ce altceva să faci decât să te uiţi toată ziua la TV?) şi veţi obţine o telecomandă care a sucombat sub stratul de „praf” sedimentat în timp.

Istoricul defectului/accidentului

Telecomanda provine de la un televizor de marcă Panasonic TNQ2637 – un combo cu video. Continuă lectura „Telecomandă TV Panasonic Nov 2010”

Lanternă LED cu dinam, tuning şi reparaţie – Iulie 2011

Cu mult înainte de a ne veni ideea site-ului acesta, ca urmare a interesului nostru comun pentru iluminat ecologic (şi multe altele…), am modificat o lanternă LED cu dinam, un model foarte ieftin, dar căruia i-am îmbunătăţit performanţele. Acum, datorită unui accident, această lanternă a ajuns să fie reparată, şi subiect de articol.

Istoricul defectului/accidentului

Lanterna LED s-a dezmebrat la impactul cu betonul(*) – de la aprox 1.2m – şi s-au împrăştiat toate maţele, dar spre norocul nostru, au fost recuperate integral. Continuă lectura „Lanternă LED cu dinam, tuning şi reparaţie – Iulie 2011”

Unitate DVD cu piese suplimentare – May 2011

Aşa cum ştim prea bine, li se poate întâmpla şi celor mai buni… astfel încât, într-o seară, când unul din noi a lăsat deschise trusele de bits-uri, unul din “clienţii” echipei noastre a intervenit, şi, deşi fără a fi învăţat încă să vorbească, s-a apucat să modd-eze o unitate DVD la care “lucra” de mai multă vreme… .

Desfăşurare

Cum am spus, unitatea este cea de lucru de la calculatorul din garaj, aşa că ne-a afectat pentru ceva timp, mai ales că nu ştiam ce are. Continuă lectura „Unitate DVD cu piese suplimentare – May 2011”

Proiect Şcolar Electricitate Oct 2010

Pentru cei ce au copii la şcoală, temele şi mai ales proiectele DIY – Do It Yourself – (adică realizaţi acasă) pot fi o corvoadă – când eşti foarte obosit – sau pot fi un prilej de distracţie cu juniorii. Şi chiar dacă vrem să ne relaxăm – ne uităm la meci, ne implicăm mai adânc în viaţa politică, etc. – la finalul zilei, ca urmare a asumării răspunderii de a ne fi transmis ADN-ul, trebuie să vedem dacă am transmis şi ceva know-how

Tema iniţială

Atunci când tema sună: “Tata, Doamna ne-a spus să facem (cu părinţii) un proiect care să implice electricitatea…” opţiunile noastre sunt multiple, iar din punctul de vedere al educatorului sau profesorului, Continuă lectura „Proiect Şcolar Electricitate Oct 2010”

Ceas cu curea metalică – Iunie 2011

Fără a avea pretenţia unui tuning, această modificare a venit la cererea unei fetiţe subţiri şi filiforme, care nu-şi putea purta ceasul preferat. Şi, deşi operaţia poate fi făcută direct în magazin sau la orice centru, dacă vreţi să câştigaţi “puncte” ca tată (unchi, frate, prieten, …) nu strică să ştiţi cum se face.

Cum arăta ceasul iniţial

Ceasul – aproape nou – nu este o marcă de renume (Tissot, Bvlgari, …) Continuă lectura „Ceas cu curea metalică – Iunie 2011”

Şa de bicicletă ruptă – Iulie 2010

O bicicletă (chinezească) şi prea mulţi copii în faţa blocului: reţeta pentru dezastru! Nu se ştie cum şi de către cine, dar s-a rupt şaua – de o construcţie uzuală pentru un produs din gama sa: turnată, fără elemente de îmbinare, cu elasticitatea dată de grosimea materialului plastic (PVC), ş.a..
Dacă pentru preţul la care poţi cumpăra una nouă nu merită reparaţia, etapele, detaliile şi lecţiile învăţate parcurgând etapele au o altă valoare…

Istoricul defectului/accidentului

Trebuie să fim grijulii cu afirmaţiile, dar copiii vin în mai multe dimensiuni… Continuă lectura „Şa de bicicletă ruptă – Iulie 2010”