Puşcă revolver cu patul rupt – Iulie 2009

După cum ştim cu toţii, o constantă în jucăriile băieţilor sunt armele. Nici chiar cele mai benigne seturi de jucării nu sunt lipsite de o formă sau alta a oricărei arme. De această dată avem o puşcă cu repetiţie (carabină) tip revolver (cu butoi), cu capse, produsă de Gonher, cu defecte la îmbinarea patului cu ţeava (forestock). Deşi firma mai sus menţionată nu face replici la scară sau de mărci (probabil copyright?), această carabină este un fel de copie a unui model cunoscut – Colt Revolving Rifle (Model 1855).

Istoricul defectului/accidentului

Este evident ceea ce s-a întâmplat: a cedat în focul luptelor, plasticul având totuşi o limită uşor de depăşit de un băieţel hotărât şi pus pe treabă…
În plus, investigaţia “criminalistică” a descoperit nişte urme de lipici – ceva roşu, uscat, sfărămicios – care în mod clar nu îşi mai putea îndeplini rolul…
Am fost nevoiţi să demontăm complet arma, deoarece toate asamblările erau slăbite, evident în urma exploatării intensive (în jurul blocului sunt multe lupte…), şi am vrut să ne asigurăm că nu va rămâne dezarmat.

Planuri de acţiune

Aşa cum ştie şi prietenul nostru luptător, totul începe cu un plan. Poate credeţi că a face acest set de poze pentru fiecare (ei, nu chiar fiecare…) intervenţie/reparaţie este un efort… totuşi, aceste pozele, ne ajută să transferăm know-how-ul între noi, şi mai ales să nu uităm unde vine fiecare şurub…
Am testat solvenţii disponibili (pe interiorul pieselor!), şi am ales di-clor-etan-ul, un prieten de încredere.

Piese şi unelte necesare

În afara uneltelor uzuale – şurubelniţe, bits-uri(*),  ş.a. – am mai avut nevoie şi de câteva cleme pentru prindere şi fixare la lipire, ceva fibră de sticlă, şi mai multe tipuri de solvenţi şi adezivi.
Prietenul nostru luptător a avut nevoie de răbdare, pentru că toţi aceşti adezivi sunt cu fixare – întărire în cel puţin câteva ore – chiar 24.

Reparaţia propriu-zisă

După ce am demontat – sub privirile triste dar curioase ale tânărului în cauză – am decis să împărţim reparaţia în etape: lipirea/asamblarea patului (forestock), întărirea acestuia, şi apoi reasamblarea cu silicon, pentru a da mai multă rezistenţă şi elasticitate îmbinărilor.
Pentru lipire am folosit dicloretan, pentru îmbinări cauciuc siliconic sanitar iar pentru fibra de sticlă nu am folosit răşină (nu prea prinde pe acest tip de plastic). Pentru rezistenţa structurală, şi pentru a proteja lăcaşul agrafei (inelului) de prindere, am folosit o bentiţă de fibră de sticlă şi un adeziv pe bază de ciclohexan, care dizolvă materialul plastic al jucăriei, şi astfel “leagă” mai bine fibra de sticlă de amândouă piesele.
Reasamblarea a mers uşor cu o picătură de silicon pentru a fixa şuruburile (ştim că există multe “smac”-uri pentru asta, dar e doar o jucărie…), inelul de prindere a patului de ţeavă – tot silicon în loc de noroiul roşu – şi apoi iar un timp de aşteptare…

Rezultatul final

Am testat arma după asamblare: este mult mai rigidă, şi bentiţa de umăr stă mult mai bine (inelul pentru bentiţă). Probabil, dacă nu trece cu maşina peste ea, ca în faza cu AK47, carabina va rezista suficient.

Alte comentarii

Ştiţi, probabil, deja, am avut un accident, şi nu au supravieţuit toate pozele, iar din 32 de poze din această serie, doar următoarele 18 sunt recuperate din .jpg sau raw (.cr2):

———————-
(*) Poate cineva ne spune de ce nu e corect: bit = singular, bits = plural, bits-uri = ??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*