Placă PCI Tuner TV – Martie 2010

În acest caz avem o intervenţie pentru modificarea (tuning) unei plăci de tuner TV, o modificare foarte simplă şi la îndemâna oricui, uşor de efectuat cu unelte minime.
Ştim cu toţii câte fire intră şi ies spre şi dinspre calculatorul nostru. Între ele, un patch scurt de 25 cm de la placa de captură TV spre intrarea de sunet n-ar fi mare lucru, dar dacă putem să-l eliminăm, de ce nu!?

Cum arăta iniţial componenta

Am plecat de la un tuner ieftin, KWorld TV/Capture (BG+DK), model KW-TV878RF-PRO Rev: D, situat în gama de 50-70 USD, ca atare cu un minimum de facilităţi şi componente. Cu alte cuvinte, fără măcar un set de pini pentru conectare Audio prin interior, şi nu prin exteriorul calculatorului.
Oricum, această lipsă a generat o oportunitate pentru noi, şi am trecut la treabă…

Ce vrem să îmbunătăţim

Acest model specific cere conectarea la calea de sunet din calculator prin exterior, pe intrarea de linie, şi astfel blochează conectarea altor device-uri la calculator (uzual intrarea de microfon e “aservită” pentru chat/skype/…, şi oricum, nu e recomandată ca intrare de uz general).
Beneficiarul nostru chiar foloseşte intrarea de linie, astfel încât era nevoit să comute cablurile de fiecare dată – puţin cam riscant cu o mufă cu fiabilitate (anduranţă mecanică) uzuală de 1000 ~ 10000 conectări.
Alte plăci mai “decente” au conector intern (pe PCB) pentru conectarea cu un cablu audio CD, pe una din intrările pe care (încă) motherboard-urile le mai păstrează.

Cum şi cu ce lucrăm

De când funcţionează transferul digital pentru unităţile CD/DVD (de la Windows XP încoace), conectorul audio de pe MotherBoard pentru CD este redundant, şi poate fi folosit pentru alte surse – în cazul nostru Tuner-ul TV. Nivelele de semnal şi impedanţele sunt compatibile, în gama 10-50mV şi medie impedanţă (~10kOhm).
Pentru modificare avem nevoie de un cablu ecranat audio – de conectare CD – cu mufe de 4 pini în linie, weller sau pistol de lipit/letcon (sunt lipituri nepretenţioase) şi o mână sigură…

Ce am făcut

Prima examinare nu ne-a indicat unde ne-am putea conecta cu uşurinţă, şi, de fapt, nici nu au fost prevăzuţi conectori pe placă pentru aşa ceva (ar fi fost prea simplu…). Ca atare, fără să mai insistăm, ne-am decis să ne conectăm direct pe pinii mufei de ieşire (output jack – stereo, 3.5mm).
Am demontat conectorul de la un capăt şi am extras cablurile din papucii auriţi (pe care i-am păstrat…), am pregătit capetele, le-am lipit, şi am curăţat lipiturile cu alcool izopropilic.

Cum arată acum piesa

Pentru testare am montat placa în calculator, am configurat mixer-ul audio să afişeze şi intrarea de CD, şi am testat canalele (stânga – dreapta). Evident, conectorul fiind fără cheie şi simetric, inversarea canalelor (L<>R) este banală, în cazul în care este nevoie.

Observaţii

Modificarea a durat câteva minute, mai mult a durat pozatul, aveţi toată seria de imagini mai jos.

Toate imaginile disponibile:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*