Carabina cu patul rupt – Septembrie 2009

Pentru cei pasionaţi de filmele western, carabinele Henry (Henry repeating rifle) şi Winchester (Winchester Lever-Action) sunt elemente omniprezente si uşor de recunoscut. Toate luptele cu indieni şi majoritatea eroilor folosesc aceste carabine, cu acţionare prin apărătoarea trăgaciului. Unul din filmele moderne (Ultimul Samurai – The Last Samurai (2003), Tom Cruise) îl arată pe erou prezentând o astfel de armă (nu mai ştiu dacă Henry sau Winchester), iar George Armstrong Custer a pierdut bătălia la Little Big Horn în faţa carabinei Henry (şi a peste 1000 de indieni…).
Noi n-am reuşit să identificăm acest model de carabină produs de Gonher, deşi înclinăm spre Henry (după formă), dar dacă aveţi vreo sugestie, suntem receptivi.

Istoricul defectului/accidentului

Ca de obicei, cauza accidentului a fost modul şi scopul folosirii… Cu alte cuvinte, o puşcă (carabină) are mai multe utilizări: bâtă, pârghie, băncuţă de stat pe ea, lopată, vâslă sau orice altceva mai trece prin mintea micilor cowboy. La fel cum am pierdut un număr mare din pozele făcute, am pierdut şi povestea iniţială (o fi fost de la berile în plus băute cu tatăl lui?). Oricum, patul puştii era rupt, şi nu oriunde, ci într-o zonă de rezistenţă – îmbinarea cu mecanismul metalic.

Planuri de acţiune

Orice reparaţie ce implică materiale plastice rupte se rezolvă uzual prin lipire – cu solvenţi sau adezivi. În cazul acesta, am folosit ambele materiale, cu scopuri diferite – chiar complementare. O abordare a urmărit lipirea părţilor rupte, iar cealaltă întărirea ansamblului pat-închizător pentru a evita astfel de accidente pe viitor…

Piese şi unelte necesare

Am demontat tot ce era demontabil – fiindcă zornăia din toate încheieturile, aşa că am folosit unelte mecanice, bancul cu menghina, cleşti şi benzi elastice pentru fixare, solvenţi şi adezivi. Nu ştiu dacă am mai vorbit despre importanţa spaţiului, dar, mai ales atunci când ai “vizitatori” băgăreţi (de la 3 la 16 ani şi nu numai), locul în care ai pus o lucrare la fixat pentru 24 de ore este important…

Reparaţia propriu-zisă

Am demontat complet toată carabina, am suflat cu aer comprimat tot praful şi nisipul, am gresat toate părţile în mişcare, am lipit părţile rupte cu solvent şi am aşteptat. A doua zi am asamblat totul la loc, fixând componentele care zăngăneau (cam toate) cu cauciuc siliconic, pentru o mai mare rigiditate. Tot ce a mai rămas de făcut a fost să “schimbăm câteva focuri” cu micul cowboy atunci când a venit, nerăbdător, să-şi ridice arma mult iubită…

Rezultatul final

Ca de obicei, “beneficiarul” a fost extrem de mulţumit, continuându-şi “activitatea” ca şi cum nu s-ar fi întrerupt… Noi ştim că, probabil, va reveni cu altceva sau tot cu aceeaşi carabină…

Alte comentarii

Jucăriile-arme Gonher (imitaţii/replici sau nu) au diferite grade de calitate. De regulă, cu cât este mai mult metal, sau se apropie de original (ca detalii), cu atât este mai bine lucrată piesa. Pentru ne-colecţionari, pentru cei ce ne furnizează materialul de lucru, aceste detalii sunt mai puţin importante. Noi, cei ce le asigurăm funcţionarea, trebuie să compensăm lipsurile sau omisiunile proiectanţilor şi producătorilor.

Toate imaginile rămase disponibile:


no images were found

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*