Brăţara magnetică – Februarie 2009

A venit la timp – o puştoaică – fix când se desfăcea, aşa încât în loc de a-l primi (şiragul/brăţara) în pumn, l-am primit aşa cum îl vedeţi.
Ne-am pus problema ce este: brăţară sau şirag de mărgele, şi n-am ajuns la nici o concluzie… I-am spus brăţară fiindcă, funcţional (fetiţa o purta ca brăţară) asta este.

Istoricul defectului/accidentului

Se pare că aceste zorzoane sunt “proiectate” la limita de jos a rezistenţei sau a duratei de viaţă. Bine că cei care le fac nu fac şi poduri sau avioane… Cele două piese de prindere au cedat aproape simultan, dar fetiţa a prins mărgelele de capăt şi nu a pierdut nici o piesă.
De reţinut pentru cei interesaţi: dacă ai prins capătul desfăcut, asigură-l cu o agrafă sau chiar cu gumă de mestecat, sau pune-l deoparte pentru că altfel vei avea doar o juma’ de metru de sfoară şi multe, multe chestii mici de adunat…

Planuri de acţiune

La început, am încercat să refolosim sistemul original de prindere, dar, cum am spus mai devreme, nu erau proiectanţi de avioane… Ne-am uitat la cum erau făcute piesele de prindere iniţiale, şi-am ajuns la concluzia că nu se puteau refolosi, aşa că am trecut la partea a II-a: hunter-gatherer (mai mult gatherer) prin garaj.

Piese şi unelte necesare

După identificarea pieselor necesare, adică două bucăţele mici de ţeavă de cupru (de la un termostat), tot ce mai era de găsit era unealta de sertizat. Puteam să strângem şi cu patentul, dar, evident, dacă vrem să ne ridicăm la înălţimea pretenţiilor noastre, trebuie să fim profesionişti şi să sertizăm.

Reparaţia propriu-zisă

Am montat piesele de prindere (bucăţelele de ţeavă), mărgelele de capăt, am trecut firele înapoi prin piesele de prindere, şi ne-am asigurat că sunt întinse cât trebuie. Sertizarea am făcut-o cu atenţie, ca să strângem bine “colierul” dar să nu forfecăm firul. Cleştele de sertizat are un profil special, care “îmbracă” piesa, şi o strânge din toate părţile.

Rezultatul final

Am tras cu pensa, l-am învârtit, ne-am uitat cu lupa: totul era OK. Dacă nu se zgârceau la materiale (producătorii), n-ar fi ajuns la noi. Firul, foarte rezistent, este cu mai multe fibre, răsucit şi acoperit cu plastic.

Alte comentarii

Concluzia acestei mici lucrări este că trebuie să ne specializăm în fotografiat piese mici şi foarte mici (macrofotografie). Poate să ne şi cumpăram ceva potrivit… cum cer şi pozele din slide-ul de mai jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*